Lakáshitel

Lakás vásárlására, építésére, bővítésére, esetleg felújítására.

Személyi kölcsön

Szabadon felhasználható, a hitelösszeg bármire elkölthető, fedezet nélkül.

Szabad felhasználású hitel

Bármire felhasználható, fedezet bevonásával.

Fogyasztóbarát lakáshitel

Közérthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett.

Építési hitel

Az építési hitel a az építkezés költségvetése alapján finanszíroz.

Hitelkiváltás

Célja, hogy a már meglévő hiteleinket kiváltsuk egy sokkal jobb konstrukcióval rendelkező hitellel.

CSOK hitel

Kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, lakás/ház vásárlásához, építéshez és bővítéshez.

Támogatott lakásfelújítási hitel

Lakásfelújítási támogatás előfinanszírozására.

Lakáshitel

Mi is az a lakáshitel?

A lakáshitel a banki kölcsönök azon fajtája, mely kifejezetten ház vagy lakás vásárlására, építésére, bővítésére, esetleg felújítására szolgál. Azok számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnának saját házra vagy lakásra szert tenni, de banki segítségével igen.

A lakáscélú hitel felvétele során a bank bizonyos feltételek mellett pénzt ad a hitel felvevőjének kifejezetten arra a célra, hogy egy lakást vagy házat építsen, megvásároljon, bővítsen, vagy felújítson. A hitelt felvevő személy ezt a pénzt a banknak részletekben fizeti vissza, meghatározott mennyiségű kamattal terhelve.

A futamidőt, vagyis azt, hogy meddig kell az adott összeget fizetni, előre megállapítják, és szerződésben rögzítik. A törlesztés végén magasabb összeget fizet vissza az adós, mint amennyit felvett, hiszen az alapösszeget kamatokkal növelik.

A lakáshitel egy olyan gyűjtőfogalom, mely magába foglalja az összes olyan jelzálog alapú hitelkonstrukciót, ami kizárólag lakóingatlan célra használható fel. Ezen célok a következők lehetnek:

 • új ingatlan vásárlása,
 • használt ingatlan vásárlása,
 • új ingatlan építése,
 • ingatlan felújítás, korszerűsítés, bővítés.
 • Tervezés, igényfelmérés
 • Kalkuláció, ajánlatok összehasonlítása
 • Dokumentáció összeállítás, hiteligénylés benyújtás
 • Értékbecslés, hitelbírálat
 • Szerződéskötés, hitelfolyósítás
 • Személyes iratok
 • Jövedelemigazolás, munkáltatói igazolás
 • Bankszámlakivonatok (legalább 3 havi)
 • Adásvételi szerződés
 • Ingatlan-nyilvántartási kérelem, értékbecslési szakvélemény
 • Tulajdoni lap, alaprajz

Amennyiben minden dokumentum hiánytalan kitöltéssel beérkezett megkezdődhet a hitelbírálat majd a hitelösszeg folyósítása.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel a Magyar Nemzeti Bank által adott minősítés. Azt jelzi, hogy a hitel megfelel az alábbi felételeknek:

 • Kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés).
 • A kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt.
 • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap.
 • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.
 • A hitelező által választott referencia- értékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot.
 • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak.
 • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft.
 • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

A fix kamatozás azt jelenti, hogy a kamat mértéke a futamidő végéig rögzített. Ez kiszámíthatóvá teszi a kölcsön visszafizetését.

A változó kamatozás során a bank kamatperiódusokat állít fel, jellemzően 3, 6 vagy 12 hónap, illetve 3, 5,10, vagy 15 éves időszakra.

A hitel kamatának növekedésével a havi törlesztő is emelkedik. A hitelező bank a szerződésben a minden kamatforduló napján emelheti a hitel kamatát. Ha fix kamatozású lakáshitelt választunk, ilyen nem történhet.

JTM

Lehetőségünk van rövid, illetve hosszú futamidőt választani. A hitel mértékétől és igazolható jövedelmünk alapján, elsősorban a 5-10 éves kamatperiódusú hiteleket ajánljuk, amelyeknek kiszámíthatóbb a törlesztőrészletük.

A hitelező bank megvizsgálja az anyagi helyzeted, hogy mennyire vagy hitelképes. Több tényező alapján nézik az ingatlan értékét, a havi nettó jövedelmet és az esetleges tartozásaidat.

Teljes hiteldíj mutató (THM), mely magába foglalja a kamatot, a kezelési költséget, az egyszeri és rendszeres díjakat, amelyet drágítanak a hitel teljes visszafizetésén. Ne csak a kamat legyen az iránymutató a kölcsön kiválasztásánál, havi bontásban több ezer forint is lehet az eltérés.

A fizetésed, bejelentett munkabéred, amennyiben alkalmazott vagy. Vállalkozónak a NAV állít ki a vállalkozás előző éves teljesítménye alapján jövedelemigazolást. A jövedelemigazolás nem lehet régebbi 30 napnál.

Olyan bevételek, amit nem munkával keresel, például GYES, GYED, CSED, családi pótlék, szociális járandóságok, ösztöndíj. Önállóan a bank nem fogadja el ezeket a bevételeket, de javíthatod vele az esélyeidet a kölcsönhöz.

Készpénzes jövedelem esetén NAV jövedelemigazolásra van szükség, amiből a bank látja, hogy az igénylőnek lesz miből visszafizetnie a törlesztőket. Ezen kívül munkáltatói igazolásra van szükség, ami mutatja, hogy letelt a próbaidő.

Negatív tartalommal nem szerepelhetnek az ügyfelek a KHR (régebbi nevén BAR) listán.

Kivételt képezhet: az adós legalább 6 hónapja passzív KHR státuszú, vagy az az adós 1 éven belül saját maga fizette vissza a tartozását.

*A tájékoztatás nem teljeskörű, a további részletekről érdeklődjön munkatársainknál.

Kérdése van?

Kérjen visszahívást, vagy személyes tanácsadást!