Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Mi az a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL)?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba.

Ez a kölcsöntípus elősegíti, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon állandóak maradjanak és a szolgáltatók ajánlatait egyszerűen lehessen összehasonlítani. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a hitelezők otthonteremtési kamattámogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellett is kínálhatják. A hitelintézetek termékei önkéntes pályázat útján nyerhetik el az MNB-től a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel besorolást. A pályázati feltételek betartását az MNB ellenőrzi.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt minden olyan banknál, vagy ezek közvetítőinél igényelheti, amelynek valamely terméke elnyerte a minősítést. Hitelfelvétel előtt tájékozódjon a hitelintézetek által kínált lakáshiteltermékekről, döntése előtt hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat!

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igényelhető :

 • Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, üdülő építésére és vásárlására, valamint lakóingatlan és üdülő korszerűsítésére, bővítésére és felújítására;
 • lakáscélú kölcsön, vagy üdülő építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére, felújítására felvett kölcsön kiváltására;
 • lakáscélú ingatlanokhoz tartozó garázs és tároló építésére, vásárlására;
 • építési telek vásárlására;

A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet.

Amennyiben Ön a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, hitelezője adóstárs bevonását kérheti. A kamatperiódus hossza – ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik – 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig fix kamat alkalmazható.

A kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet. Ez azt jelenti, hogy az ügyleti kamat a kamatbázis (referenciakamat) és a kamatfelár összegeként áll elő. Például, ha a referenciakamat értéke 2,0% és a kamatfelár 3,5 százalékpont, akkor a hitel ügyleti kamata 5,5% lesz.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 150 000 Ft lehet. Az előtörlesztési díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka, bármely lakás-takarékpénztári megtakarításból pedig díjmentes.

 • A hitelkérelem befogadásához az ellenőrző listában megjelölt dokumentumokon kívül további iratokat nem kérhet a hitelintézet.
 • Hitelezője maximum az értékbecslés meglététől számított 15 munkanapon belül köteles dönteni hitelkérelmének engedélyezéséről vagy elutasításáról.
 • A hitelfolyósításig a hitelező díjmentesen, teljes körű földhivatali ügyintézést biztosít az Ön számára, vagyis a szolgáltatás során csak a jogszabályban meghatározott mértékben felmerülő költségeket számíthatja fel. Ha saját maga intézné ezeket az ügyeket, erre is van lehetősége, amit írásban jeleznie kell
 • Amennyiben Ön maradéktalanul teljesíti a folyósítási feltételeket, hitelezője legkésőbb 2 munkanapon belül folyósítja a kölcsönt.
 • A hitel maradéktalan visszafizetése esetén a hitelintézetnek hét munkanapon belül ki kell adnia az Ön ingatlanát terhelő jelzálogjog törléséről szóló engedélyt

Az MNB 2017. június 23-tól kezdte el nyilvánosságra hozni, hogy mely lakáshitelek felelnek meg az elvárásoknak.

 • Be kell vonni fedezetként egy ingatlant, amelyre jelzálogjogot terhel a bank. 
 • Az ingatlan értékének legalább 20 százalékát önerőből kell előteremteni. 
 • Rendszeres jövedelemmelkell rendelkezni.

Nem feltétlenül szükséges, ugyanakkor a bankok kedvezményeket adhatnak, ha a lakáshitelt igénylő ügyfél a banknál vezetett folyószámlára utaltatja a jövedelmét illetve a banknál tartja a vagyonát.

Ezen hitelek esetében is normál hitelminősítést végeznek a bankok. A hiteligénylőnek meg kell felelni az általános előírásoknak (így nem lesz könnyebb felvenni ezen hitelmódozatot): a lakáshitel értéke nem haladhatja meg a lakásérték 80%-át és a hitelfelvevő havi igazolt jövedelmének maximum az 50%-a (400 ezer Ft havi jövedelem fellett 60%) fordítható hiteltörlesztésre kamatperiódustól függően.

Mert a közjegyző előtt hitelesített hitelszerződés kapcsán felmerült követelés bírósági eljárás nélkül, közvetlenül is végrehajthatóvá válik.  Magyarul ha nem fizetsz rendesen, a a bank sokkal gyorsabban és egyszerűbben juthat a pénzéhez.

*A tájékoztatás nem teljeskörű, a további részletekről érdeklődjön munkatársainknál.

Kérdése van?

Kérjen visszahívást, vagy személyes tanácsadást!